Laadukas äänentoisto

Sopivan äänentoistolaitteen valintaan vaikuttaa se, haluaako kuunnella ääntä suoraan kuulokkeista vai kuunteleeko mieluummin musiikkia isommassa tilassa, jolloin ääni tulee kaiuttimista. Edullisimpia laitteita saa jo parilla kympillä ja huipputason laitteiden hinta voi kohota jopa miljoonaan euroon.

Kuulokkeet

Äänentoistojärjestelmät jakautuvat kahteen osaan riippuen siitä, miten ääntä toistetaan. Kaiuttimet toistavat ääntä tilaan, kun taas kuulokkeet toistavat ääntä suoraan korville. Kuulokkeet ovat helppo ratkaisu parhaaseen äänentoistoon. Kaiuttimet asettavat vaatimuksia ympäröivälle tilalle. Huone toimii osana äänentoistoa, joten sen pitää tukea äänentoiston asettamia vaatimuksia. Jollekin kuulokkeet ovat se paras valinta, kun taas jollekin toiselle kaiuttimista tuleva musiikki sopii paremmin. Omat mieltymykset määräävät sen, miten musiikkia kannattaa kuunnella. Kuulokkeet ovat kaiuttimia edullisempi valinta myös silloin, kun laadusta ei haluta tinkiä. Hyvätasoiset kuulokkeet voi liittää suoraan televisioon ja ääni pysyy digitaalisena kuulokkeisiin asti. Samaan lähettimeen saa usein liitettyä useammat kuulokkeet, jolloin perheessä useampi voi katsoa samaa sarjaa samanaikaisesti ja hyödyntää kuulokkeita. Huippukuulokkeisiin voi upottaa useita kymmeniä tuhansia euroja. Kannattaakin vertailla ja selvittää, mikä olisi se itselle paras kotiteatteri- ja kuulokeratkaisu.

Kaiuttimet

Kuunteluhuone määrittää sen, minkälaiset kaiuttimet sopivat tilaan parhaiten. Voi olla tarpeen parantaa huoneen akustiikkaa, jotta suurin osa kuulemistamme äänistä ei olisi huoneen rajapinnoista heijastunutta ääntä. Parhaimmillaan kuulisimme suoraan kaiuttimien tuottamaa ääntä, ja eri pinnoista heijastuneet äänet jäisivät vähemmälle. Ääni heijastuu huoneessa erilaisista rajapinnoista kuuntelupaikalle. Ääniaallot risteilevät huoneessa eri suuntiin samalla vaimentuen. Mitä enemmän huoneessa on pintoja, jotka vaimentavat ääntä, sitä vähemmän kuuntelupaikalle heijastuu ääntä. Kaiuttimien valinnassa onkin tärkeää valita parhaiten niiden sijoituspaikkaan sopivat kaiuttimet. Olisi parasta, jos kaiuttimia pystyisi vertailemaan rauhassa ostotilanteessa. Kaiuttimet kuulostavat usein hyvin erilaisilta kotona, kuin myymälän kuunteluhuoneessa. Usein kuunteluhuoneeseen kannattaa sijoittaa akustointipaneeleita sisustuselementeiksi sopiviin kohtiin, jotta heijastuva ääni imeytyy paneeleihin. Kaiuttimien äänestä saa parhaan tehon irti silloin, kun ne on sijoitettu tilaan oikein. Kannattaakin perehtyä hyvin kaiuttimien valmistajan antamiin ohjeisiin. Hyvänä nyrkkisääntönä voisi sanoa, että kaiuttimiin pitää olla näköyhteys. Mikäli kaiuttimia ei näe kuuntelupaikalta, on hyvin todennäköistä, ettei niistä tulevaa ääntäkään kuulla hyvin.

Äänentoiston lähteet

Äänentoiston lähteitä ovat esimerkiksi CD, radiolähetys, vinyylilevy, Spotify tai MP3-tiedosto. Äänilähde on tärkeä osa äänentoistoketjusta. Se määrää sen, miltä ääni kuulostaa. Lähtötilannetta ei voida parantaa äänentoistoketjun aikana, joten äänilähteen valinta määrää pitkälti äänen laadun. Äänilähteen toiminnassa on tarkoitus säilyttää ääni mahdollisimman hyvänä eli esimerkiksi Spotifytä soittavasta kännykästä olisi tarkoitus saada ääni mahdollisimman hyvänä kaiuttimeen tai kuulokkeisiin. Sähköinen signaali muutetaan äänienergiaksi. Muutos tapahtuu käytännössä vahvistimessa ja kaiuttimessa. Tässäkin on pyrkimyksenä säilyttää ääni mahdollisimman hyvänä. Jos kuunnellaan paljon streamauspalveluita, voi paras äänentoistojärjestelmä olla wifi-kaiutin, jonka saa yhdistettyä suoraan Spotifyhin. Television äänenlaadun saa pysymään mahdollisemman hyvänä, kun varmista sen, että viritinvahvistimessa, kaiuttimissa tai kuulokkeissa on liitännät, jotka mahdollistavat kuulokkeiden tai kaiuttiminen liittämisen suoraan televisioon.

Langatonta tekniikkaa

Äänentoisto on langatonta silloin, kun jokin tai useampi vaihe äänen siirtämisessä alkuperäisestä äänilähteestä kaiuttimeen toteutetaan langattomasti eli ilman kaapelia. Kevyet bluetooth-kaiuttimet ovat suosittu langaton äänentoistotapa. Moni käyttääkin niitä ainoana äänentoistojärjestelmänä kotona. Laitteita voi liittää internetiin yhä enemmän ja se luo uusia kehitysmahdollisuuksia, joita voi hyödyntää varsinkin kotona. Kehittyneet järjestelmät sulautuvat helposti osaksi käyttäjän digitaalista maailmaa. Hyvästä äänentoistosta voi nauttia vaikkapa C Moren uutta The Beast Must Die sarjaa katsoen. Kotiautomaation avulla voidaan ohjata järjestelmiä ääniohjauksen avulla. Internetpohjainen kalenteri auttaa käyttämään äänentoistolaitteita monipuolisemmin. Äänisignaalia voidaan myös siirtää useammalle kaiuttimelle langattomasti tai johtoja pitkin. Tekniikkaa hyödynnetään monihuonejärjestelmässä. Usein äänisignaali siirretään lähiverkon kautta. Kaiuttimet, joihin ääntä siirretään, voivat olla samassa tai eri huoneissa.

Jätä kommentti