Musiikinkuuntelu Suomessa 2023: tekoälyn käytön laajentuminen musiikkialalle on suomalaisille tuttu asia, sympatia artistien ja tekijöiden puolella

Teoston ja IFPI – Musiikkituottajat ry:n Musiikinkuuntelu Suomessa 2023 -tutkimuksen mukaan suomalaiset olivat vielä kolme vuotta sitten varsin torjuvia musiikkiin tunkevien teknologiatrendien suhteen, mutta vuonna 2023 asenteet ovat keventyneet. Norstatin kuluttajapaneelissa elokuussa 2023 tehtyyn tutkimukseen vastasi yli tuhat 13–75-vuotiasta, joista enemmistö painottui 13–18-vuotiaiden ikäryhmään.

Tekoälyn käyttö musiikissa on lisääntynyt nopeasti viime vuosien aikana niin musiikin ideoinnissa, luomisessa kuin esittämisessäkin. Vain kolme vuotta sitten suomalaiset olivat varsin torjuvia musiikkiin tunkevien teknologiatrendien suhteen, mutta asenteet ovat Musiikinkuuntelu Suomessa 2023 -tutkimuksen mukaan keventyneet.

”Vaikka tekoäly on kehittynyt hyvin lyhyessä ajassa ja tullut ihmisten arkeen yhä vahvemmin, haluavat suomalaiset kuitenkin tutkimuksemme mukaan yhä puolustaa ihmistekijöitä”,kertoo tutkimuksen johtava tutkija Kari Tervonen Omnicom Media Groupista.

Suomalaisten käsitys koneiden luoman musiikin osuuden kasvusta tulevaisuudessa on jakaantunut: 37 prosenttia suomalaisista ei usko kasvuun, mutta jopa 30 prosenttia uskoo tekoälymusiikin lisääntyvän. 64 prosenttia kaikenikäisistä ja 46 prosenttia 1325-vuotiaista kuitenkin ajattelee, että oikeaa musiikkia on vain oikeiden ihmisten tekemä ja esittämä musiikki. Yli puolet kaikista vastaajista on huolissaan ihmistekijöiden tulevasta toimeentulosta tekoälyn vuoksi.Instrumentin soittamista harrastavista kuitenkin jopa 40 prosenttia on kiinnostunut mahdollisuudesta muokata musiikkia tekoälyn avulla.

Tekoälyllä voi jo nyt versioida tunnettuja kappaleita

Vuoden 2023 alussa TikTokissa alkoi trendata ilmiö, jossa tunnettuihin hittikappaleisiin luotiin tekoälyn avulla toisten artistien vokaaleita. Tekoälyimitaatiosta on tullut tämän jälkeen TikTokissa arkipäivää, ja ilmiöön ovat tarttuneet myös suomalaiset sisällöntuottajat. Musiikinkuuntelu Suomessa 2023 -tutkimuksessa kysyttiin suomalaisten villeimpiä ehdotuksia siitä, mihin kappaleeseen ja kenen artistin äänellä ja tyylillä he laittaisivat tekoälyn versioimaan juuri nyt.  Noin 75 prosenttia vastaajista ymmärsi ja hahmotti tehtävän sekä laittoi ehdotuksensa.

Artistien lista muistutti hyvin pitkälti viime vuosien suurimmiksi suosikkiartisteiksi nimettyjen listaa. Puolet suomalaisten ehdottamista esimerkeistä oli varsin hulvattomia: joku halusi Irwinin tulkitsevan Genesistä, kun osa ehdotti ilmeisempiä artistin ja biisin yhdistelmiä tyyliin ”Jimi HendrixLayla”. Esimerkeissä ristiinpölytettiin myös suomalaisia ja ulkomaisia listahittejä.


Suomalaisten luovia ehdotuksia siitä, mitä tunnettuja kappaleita jonkun artistin äänellä ja tyylillä he laittaisivat tekoälyn versioimaan
.

”Tekoälyn arkipäiväistymisestä huolimatta tekoälytulkinnat ovat vielä melko yksioikoisia nyansseissaan. Ilmiön tulevaa laajuutta on siksi vielä vaikea ennustaa ja arvioida”, Kari Tervonen pohtii.

Lue tutkimusraportti (PDF)

Lue myös: Kolmannes musiikin tekijöistä käyttää jo tekoälyä apunaan – omista oikeuksista halutaan pitää kiinni (Teoston tutkimus 10/2023)

Teoston ja Musiikkituottajat – IFPI Finland ry:n Musiikinkuuntelu Suomessa 2023 -tutkimus tuottaa tietoa pitemmän aikavälin muutoksista suomalaisten musiikinkuuntelutavoissa jo kymmenettä kertaa. Tutkijana toimi johtava tutkija Kari Tervonen Omnicom Media Groupista tukenaan Johanna Laitinen ja Susanna Perämaa Teostosta sekä Tommi Kyyrä Musiikkituottajat – IFPI Finland ry:stä. Tutkimuksen tulokset esitettiin Music x Media -ammattilaistapahtumassa Tampereella 6.10.2023.

Jätä kommentti