Kodin äänentoistojärjestelmä

Kodin äänentoistojärjestelmän voi suunnitella monella eri tavalla. Vaihtoehtoja on paljon, joten hyvä kokonaisuus vaatii perehtymistä ja suunnittelua. Vaikuttavaan äänielämykseen kannattaa panostaa ja silloin se myös soveltuu eri musiikkipalveluihin, toimii mobiililaitteilla käytettynä ja on tyylikäs myös langattomana. Suoratoistopalveluiden ja mobiililaitteiden yleistyminen ovat vauhdittaneet äänentoistolaitteiden kehitystä jo pitemmän aikaa. Äänentoistolaitteiden estetiikkaan kiinnitetään yhä enemmän huomiota. Moni haluaa, että laitteet toimivat langattomasti, eikä häiritseviä johtoja ole näkyvissä. Kaiuttimilta vaaditaan sekä hyvää äänenlaatua että tyylikkyyttä, eikä kummassakaan haluta tehdä kompromisseja. Lisävaatimuksena on tietenkin hyvä hinta-laatusuhde. Omaan kotiin ja käyttötarkoitukseen sopivan järjestelmän löytäminen voi tuntua hankalalta.

Kodin somistaminen äänillä

Kodin kaikki huoneet saa helposti tasaisen äänentoiston piiriin monihuonekaiutinjärjestelmän avulla. Kaiuttimet voidaan yhdistää toisiinsa joko Bluetoothilla tai kodin langattoman verkon kautta. Kaiuttimet voivat olla joko kodin WLAN-verkossa tai kaiuttimet voivat muodostaa oman mesh-verkon. Mesh-verkossa on se hyvä puoli, ettei se ole riippuvainen langattoman verkon signaaleista. Järjestelmään voidaan yhdistää joko useita pieniä kaiuttimia tai erilaisilla kaiutinyhdistelmillä. Kodin vanhoja kaiuttimia voidaan hyödyntää järjestelmässä ja rakentaa äänimaailmaa pikkuhiljaa kaiuttimia lisäten tarpeen mukaan. Mikäli kaiuttimet ovat liikuteltavia, niiden paikkaa voidaan muuttaa aina tarpeen mukaan ja ne on helppo ottaa mukaan esimerkiksi silloin, kun muutetaan uuteen kotiin. Joitakin kaiuttimia voidaan sijoittaa myös märkätiloihin, kuten suihkuun tai ulkotiloihin. iPhone ja Android -käyttöliittymiin yhteensopivilla ohjausratkaisuilla kaikkia kaiuttimia voidaan ohjailla joko erikseen tai yhdessä. Tilaan saa luotua kodikkuutta sopivalla taustamusiikilla.

Äänenlaadun vaatimustaso vaihtelee

Laadukkaan äänenlaadun toteuttamiseksi on useita erilaisia toteutusmahdollisuuksia. Monen pienen kaiuttimen avulla saadaan aikaan hyvä, elävä ja tasainen äänimaailma. Yksi tehokkaampi kaiutin saa suuren ja avonaisen tilan soimaan vaikuttavaksi. Tehokas kaiutin on usein hieman kookkaampi, ja pöydälle asetettuna se toimii myös sisustuselementtinä. Kaiuttimet voidaan liittää kodin wifi-verkkoon joko langattomasti tai johdon avulla. Kaiuttimien hallinta ei välttämättä tarvitse erillistä sovellusta, koska useat äänentoistosovellukset, kuten esimerkiksi Spotify, tunnistaa kaiuttimen, jos puhelin on yhdistettynä samaan verkkoon. Moni onkin huomannut, että musiikkia tulee kuunneltua aikaisempaa enemmän, kun kaiutin on helppokäyttöinen, eikä ylimääräistä säätämistä tarvitse tehdä. Kaiuttimen voi käynnistää mobiililaitteella siten, että esimerkiksi Spotifysta valitaan se laite, jonka kautta musiikkia halutaan kuunnella.

Reissukaiutin matkalle mukaan

Yksittäisen akulla toimivan kaiuttimen voi ottaa mukaan sinne, missä haluaa kuunnella musiikkia. Voi olla, ettei kesämökille haluta rakentaa omaa äänentoistojärjestelmää, vaan kannettava kaiutin riittää. Kannettavan kaiuttimen kautta musiikkia voidaan kuunnella myös vaikkapa rannalla tai taloyhtiön saunatiloissa. Sopivalla taustamusiikilla myös työmotivaatio voi löytyä uudelleen. Kannettavalla kaiuttimella voidaan myös täydentää kodin omaa äänentoistojärjestelmää. Kaiutin voidaan laittaa talteen esimerkiksi keittiön nurkkaan, joten urheilumatsin aikana jääkaappikäynnillä ei jää mitään tärkeää kuulematta. Pieni ja laadukas kaiutin on huomattavasti tehokkaampi kuin kännykän kaiutin tai kannettavan tietokoneen peruskaiutin. Kannettava kaiutin on monikäyttöinen, mutta käyttö saattaa vaatia aluksi totuttelua. Lisäakulla kannettavalle kaiuttimelle saa jatkoaikaa musiikinkuuntelulle myös silloin, kun latauspaikkaa ei ole lähettyvillä.

Näkyvillä tai rakenteissa piilossa

Kaiutin voi olla joko näkyvillä oleva sisustuselementti tai rakenteissa piilossa Kaiuttimien muotoiluun ja kokoon vaikutetaan koko ajan siten, että ne ovat yhä muodikkaampia sisustuselementtejä, silti moni ei halua kotiin kaiutinta näkyvälle paikalle. Kaiuttimet toimivat usein myös langattomasti mutta ne tarvitsevat silti myös virtajohdon. Kokonaisuudesta saa kaikkein siistimmän ja virheettömimmän huomioimalla äänentoiston jo rakennusvaiheessa, mikäli mahdollista. Tällöin kaiuttimet saadaan upotettua seinärakenteisiin eivätkä virtajohdot jää näkyville. Kaiuttimien paikkoja suunniteltaessa kannattaa huomioida langattoman verkon toiminta kyseisellä paikalla. Toimintaa voi testata esimerkiksi kännykän avulla. Olisi ikävää, että kaiutin sijoitettaisiin sellaiseen kohtaan, ettei sitä saada ohjattua helposti. Hyvän suunnitelman avulla musiikista pääsee nauttimaan ja siitä tulee mukava lisä arkeen. Kesällä voi nauttia vaikkapa vesimelonisalaattia musiikkia kuunnellen.

Jätä kommentti