Kuulokkeiden valinta

Musiikin avulla treeneistä saa enemmän tehoa irti, mutta kuulokkeiden valinta ei ole aina helppoa, sillä valinnanvaraa on paljon. Oikeilla kuulokkeilla äänimaailma on monipuolinen ja kuulokkeet myös istuvat hyvin käyttäjän päähän. Treenatessa voi kuunnella mitä haluaa musiikista äänikirjoihin. Laadukkaat kuulokkeet, jotka sopivat myös liikuntakäyttöön ovat huomaamattomat ja silloin voi huoletta keskittyä liikuntasuoritukseen. Putoilevat korvanapit ja häiritsevät johdot pilaavat helposti muuten hyvän treenin. Myös äänen laadulla on väliä sillä kukapa haluaisi kuunnella pätkivää ja rätisevää ääntä.

Langattomat kuulokkeet

Kauppojen valikoimista löytyy useita vain urheiluun suunniteltuja kuulokemalleja. Peruskuulokkeillakin pärjää hyvin ja annattaa valita sellaiset kuulokkeet, jotka sopivat parhaiten omaan käyttöön ja mieltymyksiin. Kuulokkeiden täytyy pysyä hyvin paikallaan.  Langattomissa kuulokkeissa on useita erilaisia mallivaihtoehtoja. Sopivin malli löytyy testaamalla. Nappikuulokkeissa tulee usein mukana erilaisia pehmustepäitä, joiden avulla kuulokkeen muotoa saa säädettyä paremmin omaan korvaan istuvaksi. Kuulokkeissa voi myös olla pään päälle tuleva panta, jonka pituutta säätämällä kuulokkeet saa istumaan paremmin oikealle tasolle. Langattomissa kuulokkeissa on se hyvä puoli, ettei johto häiritse liikkumista ja vaaranna elämänmuutosta terveellisempään suuntaan.  Nykyisin puhelimen mukana tulee vain langattomat kuulokkeet. Puhelimesta ei välttämättä löydy tavallista kuulokeliitäntää. Perinteisistä kuulokkeista tykkäävän kannattaakin varmistaa, että myös käytettävistä laitteista löytyy tarvittavat kuulokeliitännät.

Akunkesto

Langattomia kuulokkeita hankittaessa kannattaa selvittää kuulokkeiden arvioitu akunkeston aika. Usein virtaa riittää noin 3-5 tunniksi, mutta akunkesto voi olla paljon pitempikin. Lenkkeilijää ärsyttää harva asia enemmän, kun lenkin puolivälissä loppuva kuulokkeiden akku. Kuulokkeiden vertailuja löytyy useilta eri sivustoilta. Myös kuulokkeiden latausaika kannattaa varmistaa. Kuulokkeiden mukana tulee usein säilytyskotelo, jonka avulla kuulokkeet ladataan. Kuulokkeet laitetaan koteloon sisälle, joka kytketään latausjohtoon. Kuulokkeet voi ladata kotelossa ollessaan, kunhan kotelossa on riittävästi latausta. Latauskotelon virta riittää yleensä noin 10-30 tunnin lataukseen, joten koteloa kannattaa ladata säännöllisesti. Kotelossa voi olla myös pikalataus, jolloin noin 15 minuutin latauksella kuulokkeisiin saa lisää virtaa. Pikalataustoiminto on kätevä juuri lenkille lähdettäessä. Tällöin voit varmistaa, että kuulokkeissa riittää latausta koko lenkin ajaksi.

Musiikin ohella kuulokkeet tuovat uudenlaisen elämyksen myös elokuvien katseluun. Testaa vaikka valitsemalla joku kiva uutuus elokuva tai suoratoiston sarja Viihdecornerin avustuksella.

Ohjaustoiminnot

Liikkuessa ulkona on kätevää, jos äänikirjan saa pysäytettyä tai biisin vaihdettua helposti, ilman että tauskusta pitää kaivaa puhelin ja säätää valikosta. Usein kuulokkeita voi ohjata joko napauttamalla kuulokkeen sivussa olevaa hipaisunäppäintä tai nappia. Kuulokkeiden oheista kannattaakin varmistaa pikaohjaustoiminnot. Musiikin voi pysäyttää yhdellä napautuksella ja jatkaa taas uudella napautuksella. Kahdella napautuksella pääsee seuraavaan biisiin ja kolmella voi hypätä takaisin alkuun. Ohjaustoiminnot ovat erilaisia eri kuulokkeissa, joten omien kuulokkeiden pikatoiminnot kannattaa selvittää, niin kuuntelu sujuu helpommin omien toiveiden mukaan. Painalluksiin liittyviä toimintoja voi myös ohjelmoida itse joissakin malleissa. Kuulokkeissa voi olla myös automaattitoiminto, joka hiljentää musiikin, kun kuulokkeita käyttävä henkilö alkaa puhumaan.

Lisäominaisuuksia lenkille

Urheillessa hikoillaan ja joskus vesisateelta ei voida välttyä. Silloin kuulokkeiden olisi hyvä kestää kosteutta. Kuulokkeiden kosteudenkestävyys ilmoitetaan kansainvälisesti käytössä olevan IP-standardin avulla. IP-kirjainyhdistelmän perässä olevista numeroista ensimmäinen kertoo kuulokkeiden pölynkestävyyden. Toinen numero kertoo kuinka hyvin kuulokkeet kestävät vettä. Numeroihin 4 tai 8 päättyvät kuulokkeet kestävät riittävästi vettä, jotta niittä voi huoletta käyttää urheillessa. IPX7-merkinnällä varustetut kuulokkeet kestävät lyhytaikaisen veteen upottamisen. Niitä voi käyttää uidessa, mutta sukeltamista nekään eivät kestä. Kävellessä ja pyöräillessä täytyy myös havainnoida ympäristöä. Vastamelukuulokkeet vaimentavat ympärillä olevan äänimaailman eivät silloin ole paras valinta. Vastamelukuulokkeet sopivatkin paremmin esimerkiksi kuntosalille. Lenkillä taskussa pomppiva puhelin voi häiritä, ja tällöin kannattaa kokeilla käsivarsikoteloa, jolloin puhelin kulkee näppärästi mukana. Kotelon suojamuovin kohdalta puhelimen valikot toimivat, joten puhelinta ei tarvitse kaivaa esiin.

Jätä kommentti